23948sdkhjf

Växtskyddsmedel ger sämre appelskörd

Vanliga insektsmedel gör att äpplen inte pollineras lika bra.
Att växtskyddsmedel i kategorin neonikotinoider skadar humlor och bin är känt sedan tidigare, bland annat genom svensk forskning. Nu visar en brittisk studie att medlen försämrar äppelskörden. Det för att humlor som kommit i kontakt med medlen pollinerar blommorna sämre, uppger Sveriges Radio.

— Studien är nästintill unik, eftersom den faktiskt visar på att den här gruppen av växtskyddsmedel, neonikotinoider, kan påverka skördekvaliteten negativt på en gröda, i det här fallet äpple, genom negativ påverkan på pollinatörer, i det här fallet humlor, säger Maj Rundlöf som är forskare i ekologi vid Lunds universitet, till P4 Malmöhus.

Neonikotinoiderna, som är den mest populära typen av insektsmedel världen över, skyddar således vissa grödor, som oljeväxter från jordloppor, medan bieffekten blir att också insekter som är viktiga för andra typer av livsmedel, som humlor och bin skadas.

En humla som fått i sig neonikotinioder kommer inte att söka sig till äppelblommor samma utsträckning samtidigt som förmågan att samla in pollen försämras, vilket leder till färre kärnor och i många fall hur stora och välformade äpplena blir.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.171