23948sdkhjf

Kisapepparkakan blir grön

Pepparkakorna från fabriken i Linköping bakas numera med närproducerad och förnybar el, ett led i ägarnas affärsidé om att konkurrera genom hållbarhet.
Det är högtryck i pepparkakeland. Runt 70 procent av försäljningen sker kring jul och hos Kisapepparkakan i Linköping gräddas cirka 100 000 pepparkakshjärtan varje dag.

Från och med nu bakas de med närproducerad och förnybar el. Ägarna Henrik Hovlind och Mikael Huljebrandt, som tog över fabriken för tre år sedan, säger att de inte vill konkurrera med pris, utan i stället med hållbarhet.

— Det handlar om att göra de mest hållbara valen, för så många som möjligt. Då blir hela kejdan vinnare, från producent till konsument, säger Henrik Hovlind, som är marknadschef på Kisapepparkakan, i ett pressmeddelande.

Entreprenörerna bakom Kisapepparkakan marknadsför också sina pepparkakshjärtan genom att ta avstånd från massproduktion i automatiserade bandugnar. Pepparkakorna bakas i stället manuellt och hantverksmässigt på bakplåtar i vanliga ugnar, vilket för att ingen deg blir den andra lik. Deras pepparkakor är dessutom ensamma om att vara både Krav- och Fair Trade-märkta.

— Vi har alla ett stort ansvar för att värna miljö och människor. För oss är det en självklarhet att göra allt vi kan för att påverka samhällsutvecklingen i en mer hållbar riktning. Att ta tillvara de resurser som finns nära, men också stötta odlare på andra sidan jorden. Inget utesluter det andra, säger Henrik Hovlind.

– Det handlar om att göra de mest hållbara valen, för så många som möjligt. Då blir hela kejdan vinnare, från producent till konsument, menar Henrik Hovlind, marknadschef och delägare på Kisapepparkakan.

Henrik och Mikael valde att konkurrera med medel som kanske inte skapar de lägsta priserna på pepparkakorna, men som genererar betydligt större vinster i längden.

– Vi har alla ett stort ansvar för att värna miljö och människor. För oss är det en självklarhet att göra allt vi kan för att påverka samhällsutvecklingen i en mer hållbar riktning. Att ta tillvara de resurser som finns nära, men också stötta odlare på andra sidan jorden. Inget utesluter det andra, förklarar Henrik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114