Vi dricker mer mjölk — och importerar mindre
Trendbrott i mjölkbranschen när konsumtionen av dryckesmjölk ökar samtidigt som andelen svenskproducerade mejeriprodukter går upp.
Under 2015, ett år där prispress och kriser präglat den svenska mjölkindustrin, har hushållens konsumtion av dryckesmjölk ökat.
— Folk har alltid ätit och druckit mjölkprodukter, men typen av produkter har varierat. På senare tid har till exempel konsumtionen av kvarg och ost ökat och dryckesmjölken minskat, men nu ökar även konsumtionen av dryckesmjölk, säger Lennart Holmström, expert på marknadsanalys och branschstatistik på LRF Mjölk, i ett pressmeddelande.
Under de första åtta månaderna i år minskade andelen importerade mjölkprodukter till förmån för svenska jämfört med förra året. Det är i synnerhet import av ost och yoghurt som har minskat.
— Andelen importerad ost har minskat med drygt en procent och yoghurten med 2,5 procent. Det kan låta lite, men dels är året inte till ända plus att det är första gången på 15 år som importen minskar, säger Lennart Holmström.
Svenskarnas intresse för mjölkprodukter har tilltagit stadigt sedan i mitten av 1990-talet. Men trenden att köpa mer kvarg, ost och yoghurt är relativt ny. Ostätandet har ökat med 1,7 kilo per person och år, vilket motsvarar nästan 17 kilo mjölk. Även konsumtionen av grädde har ökat.
Trendbrottet ligger i att importen av utländska mejeriprodukter inte längre följer med den ökade efterfrågan.
— 64 procent av den ost vi äter och 45 procent av yoghurten vi konsumerar är fortfarande importerad. Att ersätta dem med svenska produkter vore en vinst för alla eftersom svensk mjölk är bättre för djuren, miljön och klimatet, säger Lennart Holmström.