23948sdkhjf

Det äter vi mer av — och mindre

Svenskarna äter mer mat än förr. Köttet är vinnare medan mjölkkonsumtionen är historiskt låg.
Mellan 1980 och 2014 får den genomsnittliga svensken ökat sitt energiintag från livsmedel med 9 procent, till 3 100 kilokalorier per dag. Det enligt nya siffror från Jordbruksverket.

En kategori som ökat anmärkningsvärt mycket sedan 1980 är kött. Vi äter i dag 88 kilo per person och år, vilket är en ökning med 37 procent. Mellan 2013 och 2014 var ökningen 3 hekto. Konsumtionen av kött från fjäderfä, i synnerhet kyckling, har fyrdubblats sedan 1980.

Mer godis och frukt

Choklad-och godisätandet minskade dock från 17 till 15 kilo per person under fjolåret. Men det innebär samtidigt en ökning med 52 procent från 1980. Konsumtionen av läsk slår däremot nya rekord. Den har ökat med 92 procent sedan 1980.

Vi äter också mer frukt och grönt, närmare 107 kilo per år. Det är ungefär ett kilo mer frukt än vi gjorde 2013 och över 20 kilo mer än 1980. Det är i första hand bananer som står för ökningen. Äppelkonsumtionen har nästan halverats sedan 1980.

Mjölk stora förloraren

Bröd och konditorivaror blir alltmer populära. En ökning med 47 procent innebär 74 kilo per år. För övriga mjölprodukter, som pasta, har konsumtionen ökat med 124 procent sedan 1980, till 14 kilo per person.

Mellan 2013 och 2014 minskade konsumtionen av mjölk med 5 procent. Det innebär rekordlåga 113 liter per person och år. Sett över en längre tidsperiod är minskningen dramatisk. Sedan 1980 har mjölkkonsumtionen minskat med 38 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078