23948sdkhjf

Medlemmarna överger LRF

Intresseorganisationen förlorade över 23 000 medlemmar under fjolåret — samtidigt har ekonomin stärkts.
Vid årsskiftet 2014/2015 samlade Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, 171 735 medlemmar. När fjolåret summeras konstaterar intresseorganisationen ett avsevärt bortfall i medlemsrullorna. Vid årsskiftet uppgår medlemsantalet till 148 580 företag och privatpersoner, vilket motsvarar en minskning med 13,5 procent.

Helena Jonsson "ser allvarligt och nyktert" på att organisationen krymper.

— Vi har varit medvetna om att vi skulle minska och vi ska bevisa att det är prisvärt att vara med i LRF även i fortsättningen. Vi behöver till exempel förbättra vår kommunikation och hur vi involverar medlemmarna, säger Helena Jonsson, i ett pressmeddelande.

Samtidigt blev medlemstappet större än förväntat.

— Även om tappet blev större än vad vi kalkylerat så har vi skapat en sundare modell för framtiden. Vi vill ha ett LRF med en ekonomi som garanterar självständighet och oberoende för att klara högt ställda medlemskrav, säger LRF:s vd och koncernchef Anders Källström, i en kommentar.

Den nya avgiftsmodellen, vilket inneburit högre kostnader för merparten av medlemmarna, har resulterat i att många privatpersoner som tidigare varit medlemmar lämnat. Enligt LRF är det främst medlemmar som varken äger eller brukar jord eller skog som valt att inte förnya medlemskapet. Andelen företagarmedlemmar, totalt närmare 124 000, har följaktligen ökat från 32 procent till 39 procent. År 2030 ska LRF ha 150 000 företagarmedlemmar, är målet.

— LRF ska vara den skarpaste företagare- och intresseorganisationen för det gröna näringslivet och det bästa valet för dem som äger och brukar jord och skog i Sverige, säger Helena Jonsson.

Förändringen i avgiftssystemet har inneburit att avgiftsintäkterna steg med 10 miljoner kronor under 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078