Medlemmarna överger LRF
Intresseorganisationen förlorade över 23 000 medlemmar under fjolåret — samtidigt har ekonomin stärkts.
Helena Jonsson "ser allvarligt och nyktert" på att organisationen krymper.
— Vi har varit medvetna om att vi skulle minska och vi ska bevisa att det är prisvärt att vara med i LRF även i fortsättningen. Vi behöver till exempel förbättra vår kommunikation och hur vi involverar medlemmarna, säger Helena Jonsson, i ett pressmeddelande.
Samtidigt blev medlemstappet större än förväntat.
— Även om tappet blev större än vad vi kalkylerat så har vi skapat en sundare modell för framtiden. Vi vill ha ett LRF med en ekonomi som garanterar självständighet och oberoende för att klara högt ställda medlemskrav, säger LRF:s vd och koncernchef Anders Källström, i en kommentar.
Den nya avgiftsmodellen, vilket inneburit högre kostnader för merparten av medlemmarna, har resulterat i att många privatpersoner som tidigare varit medlemmar lämnat. Enligt LRF är det främst medlemmar som varken äger eller brukar jord eller skog som valt att inte förnya medlemskapet. Andelen företagarmedlemmar, totalt närmare 124 000, har följaktligen ökat från 32 procent till 39 procent. År 2030 ska LRF ha 150 000 företagarmedlemmar, är målet.
— LRF ska vara den skarpaste företagare- och intresseorganisationen för det gröna näringslivet och det bästa valet för dem som äger och brukar jord och skog i Sverige, säger Helena Jonsson.
Förändringen i avgiftssystemet har inneburit att avgiftsintäkterna steg med 10 miljoner kronor under 2015.