23948sdkhjf

Grönsaker allt näringsfattigare

Prispress och större skördar har lett till att många storsäljande grönsaker inte längre är lika nyttiga.
Det moderna jordbrukets utveckling och konsumenternas efterfrågan på billiga grönsaker har gjort att de nya, snabbväxande, sorterna som blir allt mer populära i livsmedelsbutiken blivit mindre nyttiga. Det enligt en granskning från Ekot.

Det rör sig bland annat om fytokemikalier, som tillhör växternas eget immunförsvar och hjälper människor att stå emot sjukdomar. Mest tydlig blir förändringen i tomater, som - åtminstone förr - var rika på en särskild variant av fytokemikalier: lykopen.

Lykopen ökar motståndet mot flera cancersorter men finns i betydligt mer sparsam halt i de stora och snabbväxade tomatsorter som det odlas och säljs mest av.

Samma tendens finns när det kommer till andra storsäljare i grönsaksdisken. I dag finns det mindre nyttiga ämnen än tidigare i bland annat grönkål och äggplantor.

Enligt studier som Ekot hänvisar till innehåller ekologiska grönsaker mer av de nyttiga ämnena då deras immunförsvar tvingas arbeta hårdare än konventionellt odlade plantor.

Enligt de odlare som SR har pratat med är förklaringen till de näringsmässigt urvattnade grönsakerna enkel. Konsumenterna nobbar helt enkelt de dyrare typerna och producenterna har länge prioriterat snabbväxande grönsaker som ger större skördar.

— Växtförädling har man ju inte tittat så mycket på näringsinnehåll ofta går det kring avkastning och hållbarhet, kunna transportera och så och de egenskaperna istället för näringsinnehåll, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till Ekot.

Enligt Sharon MacGregor, marknadschefer på växtförädlingsjätten Monsanto sätter handeln hård press på leverantörerna när det kommer till att leverera billiga produkter, vilket driver på viljan till högre avkastning.

Att livsmedelskedjorna har gjort denna prioritering bekräftas av Daniel Månsson, som chef för frukt och grönt på Axfood.

— Det skulle unna vara en förbättringspotential, säger han till Ekot.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066