23948sdkhjf

Bryggeri köper kommunalt bolag

Kopparbergs övertar lagerlokal som kommunen byggt.
I början av 2010-talet tog politikerna i Ljusnarsberg ett ovanligt beslut. Kommunen började bildade ett bolag i syfte att bygga en lagerlokal åt en av kommunens största arbetsgivare — Kopparbergs bryggeri.

Lagret uppgår till 6 500 kvadratmeter och färdigställdes 2011. Sedan dess har det använts av bryggeriet. Tanken var redan från början att Kopparbergs, efter att ha betalat en årlig hyra på 5 miljoner kronor och räntekostnader till kommunen, skulle överta lokalen till sommaren i samband med att det kommunala bolaget avvecklades.

Att kommunen valde denna okonventionella lösning förklaras med att den då pågående finanskrisen gjorde att många företag, däribland Kopparbergs, drogs med likviditetsproblem.

Nu har en enig kommunfullmäktige har beslutat att övertagandet kan tidigareläggas och genomföras så snart som möjligt, uppger Nerikes Allehanda.

— Det här gör vi för att skynda på processen med bryggeriets övertagande av den lagerlokal som bolaget äger, samt att vi med denna affär slipper processen med att avveckla bolaget då bryggeriet nu i stället övertar både bolag och lagerlokal, säger Ewa-Leena Johansson (s), kommunalråd i Ljusnarsbergs kommun, till tidningen.

Övertagandet innebär att Kopparbergs bryggeri köper samtliga aktier i bolaget för 50 000 samt löser in den kvarvarande låneskuld på drygt 23 miljoner kronor som kommunen har. Det är kvarstoden av de 45 miljoner som kommunen investerade i bygget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063