23948sdkhjf

Insektsmat ska 3D-printas

Nytt projekt ska undersöka möjligheterna till att skriva ut mat på mjöl från gräshoppor, honungsbin och mjölbaggar.
Den senaste tiden har det blivit allt vanligare att olika typer av insekter beskrivs som framtidens mat och kanske till och med ofrånkomligt som komplement till kött i en värld med växande befolkning, begränsade naturresurser och klimatförändring. Samtidigt har 3D-teknik, eller additiv tillverkning, med stora steg gått från att vara en science fiction-artad framtidsvision till verklighet inom många branscher.

Nu ska en förstudie till projektet Måltidslaboratoriet vid Örebro universitet koppla samman fenomenen och undersöka hur mat printad av insektsmjöl kan bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion i framtiden.

— Det handlar om att kartlägga förutsättningarna för storskalig insektsodling, 3D-printning av mat och förpackningar, något som inkluderar forskare från fler institutioner och näringslivet, säger projektledaren Annika Grälls, i ett pressmeddelande.

Syftet med Måltidslaboratoriet är att skapa en internationellt konkurrenskraftig miljö för innovationer där forskning och näringsliv samverkar kring produktion, konsumtion och logistik kring måltider.

— Tekniken med 3D-utskrifter skulle kunna användas för att printa mat utifrån hållbara råvaror som mjöl av insekter, gräs eller alger, säger Annika Grälls.

Finansieringen på 900 000 kommer från Region Örebro och projektet involverar, bortsett från Restaurang- och hotellhögskolan, belägen i Grythyttan, Alfred Nobel Science Park och Tillverkningstekniskt Centrum, även flera företag.

Förstudien ska vara klar till första september i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063