Insektsmat ska 3D-printas
Nytt projekt ska undersöka möjligheterna till att skriva ut mat på mjöl från gräshoppor, honungsbin och mjölbaggar.
Nu ska en förstudie till projektet Måltidslaboratoriet vid Örebro universitet koppla samman fenomenen och undersöka hur mat printad av insektsmjöl kan bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion i framtiden.
— Det handlar om att kartlägga förutsättningarna för storskalig insektsodling, 3D-printning av mat och förpackningar, något som inkluderar forskare från fler institutioner och näringslivet, säger projektledaren Annika Grälls, i ett pressmeddelande.
Syftet med Måltidslaboratoriet är att skapa en internationellt konkurrenskraftig miljö för innovationer där forskning och näringsliv samverkar kring produktion, konsumtion och logistik kring måltider.
— Tekniken med 3D-utskrifter skulle kunna användas för att printa mat utifrån hållbara råvaror som mjöl av insekter, gräs eller alger, säger Annika Grälls.
Finansieringen på 900 000 kommer från Region Örebro och projektet involverar, bortsett från Restaurang- och hotellhögskolan, belägen i Grythyttan, Alfred Nobel Science Park och Tillverkningstekniskt Centrum, även flera företag.
Förstudien ska vara klar till första september i år.