Fruktsvinn blir Ica-dryck
Samarbete med Helsingsborgsföretag omvandlar oköpt frukt till dryck och marmelad.
Produkterna kommer att finnas i landets samtliga Ica-butiker under våren.
— Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda våra kunder en marmelad och dryck som är gjord på räddad frukt. Att ta tillvara matsvinnet är en viktig fråga och det här är ett mycket bra sätt att göra det på, säger Kerstin Lindvall, chef för corporate responsibility på Ica Sverige, i ett pressmeddelande.
Inledningsvis kommer den räddade frukten bli till päronmarmelad och äppelmust.
— Resultatet blir ett spännande och ganska charmigt sortiment eftersom smakerna helt beror på vilken sort som räddas för stunden. Produktionen bestäms utifrån råvaran och kombineras med smaker därefter - ett parti väldigt syrliga äpplen blandar vi gärna med ingefära till exempel. Oftast blir det en härlig blandning av olika sorter och det är också det som blir den godaste äppelmusten, säger Cecilia Larsson, grundare av Rescued Fruits.
Enligt Ica kan det framöver även bli aktuellt att samla in frukt från Ica-butiker, inte bara från Icas lager.