23948sdkhjf

Lantmännen rekordstarka

Fjolåret historiskt för Lantmännen. Livsmedelsdivisionen förbättrade resultatet med 212 miljoner kronor.
Lantmännens resultat för helåret 2015 uppgår till 1 246 miljoner kronor, justerat för jämförelsestörande poster. Det kan jämföras med 740 miljoner kronor under 2014.

Samtliga latbrukskooperativets divisioner förbättrade resultatet under fjolåret. Bäst fick det inom affärsområdena lantbruk och energi.

— Justerat för jämförelsestörande poster är resultatet för 2015 det bästa Lantmännen någonsin levererat. Även inklusive engångsposter är resultatet historiskt högt och i nivå med förra året då vi redovisade stora resultateffekter från bland annat börsnoteringen av Scandi Standard, säger Per Olof Nyman, vd och koncernchef, Lantmännen, i en kommentar till årsredovisningen.

På livsmedelssidan, där Lantmännen äger varumärken som Axa, Kungsörnen, Go Green, Schulstad, Gooh, Finn Crisp och Bonjour, förbättrades resultatet från 521 miljoner kronor 2014 till 733 miljoner kronor 2015.

Enligt Lantmännens årsredovisning beror det starka resultatet på effektiviseringar inom produktionen, en utveckling av kunderbjudandet och, inte minst, förvärvet av den finska bagerikoncernen Vaasan, som genomfördes under fjolåret. Enligt Lantmännen går ntegrationen av Vaasans verksamheter i Lantmännen Cerealia och Lantmännen Unibake planenligt.

— Vi har under året uppnått våra långsiktiga målsättningar om 8 procent avkastning på eget kapital och 40 procent soliditet. Lantmännen fortsätter att leverera i enlighet med strategin; genom förvärvet av Vaasan har vi stärkt vår position i spannmålsvärdekedjan inom Östersjöområdet och har skapat en utökad plattform för export till andra viktiga marknader. Vi har också genomfört effektiviseringar av inköp och logistik samt fortsatt våra satsningar på att skapa mervärde av svensk spannmål, vilket stärker svenskt lantbruk, säger Per Olof Nyman.

Även resultatet för lantbruksdivisionen har förbättrats rejält och uppgår till 237 miljoner kronor, jämfört med 56 miljoner kronor föregående år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111