23948sdkhjf

Mer smitta i ekologisk kyckling

Större risk för campylobactsmitta i importerad, Krav-märkt eller ekologisk kyckling.
Förra året rapporterades 4 000 fall av svenskar som bivit sjuka av campylobacter i Sverige. Men enligt Svenska Dagbladet, som hänvisar till en undersökning från Agrifood, är mörkertalet sannolikt betydligt högre — över 70 000 svenskar beräknas bli smittade varje år.

En smitta påminner om magsjuka och kan leda till diarré, magsmärtor, illamående och kräkningar. I värsta fall kan följdsjukdomar som ledbesvär och förlamning uppstå.

Vanligen är det kyckling som är boven i dramat. Runt 12 procent av de i Sverige konventionellt uppfödda kycklingarna bär på campylobacter, en siffra som ökar drastiskt när det kommer till importerad, Krav-märkt eller ekologisk kyckling, uppger Svenska Dagbladet.

— Det finns mycket mer campylobacter i kravmärkt och ekologisk kyckling då de går fria utomhus och får dem från naturen, säger Ingrid Hansson på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till tidningen.

Enligt Ingrid Hansson bör man inte undvika ekologisk kyckling, men hon anser att konsumenter bör bli medvetna om att det är troligt att den innehåller campylobacter, något som, till skillnad från salmonella, inte fordrar säljförbud.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063