Livsmedelsverket avråder från halvrått
Ny hamburgertrend kan vara farlig.
Livsmedelsinspektören Aurelia Kopczynska inspekterar restauranger och matserveringar. Just nu står hamburgerrestauranger högt på agendan i och med den ökande trenden med blodiga hamburgare.
– Bland de restauranger som serverar hamburgare som är medium stekta måste rutinerna bli säkrare, säger hon till radion.
De flesta restauranger serverar hamburgare som redan är tillagade då de levereras. Om privatpersoner eller restauranger däremot vill göra egna hamburgare av egenmalt kött och sedan servera dem blodiga är det av högsta vikt att ytan på köttstycket steks innan malning. Detta för att undvika att eventuella ehec-bakterier som sitter på köttytan blandas in i färsen.
– Man måste bränna ytan på köttet innan malning för att avdöda bakterier om man ska servera hamburgaren medium. Men jag avråder konsumenterna att beställa sådana hamburgare, man ska tänka på att ta välstekta hamburgare för att tänka på sin egen säkerhet, säger Kopczynska till P4 Värmland.