Köttkvalitet och kalvbrist på riksdagens meny
Viktiga frågor på agendan när årets köttriksdag samlas på Gotland.
– Dels är det ett årligt evenemang som alla förväntar sig. Men det är en viktig mötesplats. Sedan kan man säga att den debatt som blossat upp om svensk nötköttsproduktion är ett hett nyhetsämne. Så det finns ett stort behov av att diskutera och kompetensutveckla, säger Malena Bendelin, projektledare för Köttriksdagen 2016, till Hela Gotland.
Deltagare från hela Sverige är inbjudna av Gotlands Nötköttsproducenter mellan 10-11 november, och frågor som köttkvalitet ligger på bordet.
Köttkvalitet är både mer komplicerat men samtidigt lika enkelt som det låter – det handlar om hur köttets kvalitet påverkas genom hela kedjan. Det vill säga från produktion, transport, slakt, styckning, bearbetning till tillagning i konsumentens kök.
Dessutom diskuteras hur bristen på svenska kalvar ska hanteras, hur svenska gårdar ska drivas och hållas lönsamma i framtiden, samt ett trendinslag i huruvida insekter som proteinkälla kommer att fungera.
Köttriksdagen är ett årligt inslag som förra året anordnades i Norrköping.