Naturlig barriär kan förlänga livet på hyllan avsevärt
Ett amerikanskt företag utvecklar ett naturligt skydd som ska fördubbla hållbarheten hos frukt och grönt.
– Det tar 30 dagar för chilenska blåbär att fraktas till den amerikanska marknaden, vilket innebär att det måste plockas innan de är mogna och fraktas kraftigt nedkylda. Vi kan ändra på det, säger James Rogers, Apeel Sciences vd och grundare, till New York Times.
Företaget i Santa Barbara har i dagsläget utvecklat två produkter som man doppar eller sprutar på grödorna för att förhindra att förruttnelsen sätter igång. Edipeel förhindrar att vatten lämnar och syre tränger in i varan, medan Invisipeel håller borta insekter. Efter att hinnorna torkat fungerar de som sköldar mot både syre och eten.
Produkterna kan göras med hjälp av molekyler från allt möjligt: päronstjälkar, gräsklipp eller överblivna vindruveskal. I dagsläget vet man att produkterna fungerar på bland annat jordgubbar och bananer, och man testar på avokador, tomater och sallad. Apeels produkter har redan testats av FDA (motsvarigheten till svenska Livsmedelsverket) som klassar dem som säkra. Sex stycken gårdar i Kalifornien, Kenya och Nigeria använder i dag skydden.
Enligt James Rogers kom idén från rostfritt stål – med hjälp av krom i stålet hålls syre ute och på så sätt förhindrar man det från att rosta. Företaget har redan fått stora investeringar. Innan jul gjorde man en investeringsrunda där man tog in cirka 40 miljoner dollar. Enligt Apeel har man precis börjat sälja produkterna och är i förhandlingar med flera stora odlingsföretag, skriver New York Times.
Apeel siktar på att grödor som preparerats med deras produkter kommer att kosta mer än vanligt, men mindre än ekologiskt odlade varor. I och med att produkterna kan minska kostnader både i odling och transport, kommer man därför kunna hålla nere priset på de odlade varorna.