Glasbruksmat tros inte utgöra stora hälsorisker
Trots höga metallhalter i marken ser forskare ännu ingen koppling mellan närproducerad mat och förhöjd dödlighet.
Glasbruken gör att det finns arsenik, kadmium och bly i mark och sjöar, vilket i sin tur påverkar bär, fisk, svamp, potatis och grönsaker som vuxit i närheten. Enligt studien ser man att de som ätit mycket lokala livsmedel har en något högre metallhalt i kroppen än svenskar i stort, men inte dramatiskt högre.
"Att bo och vistas i Glasriket innebär inga förhöjda halter av metaller i blod och urin." skriver forskarna i rapporten.
Samtidigt påpekar man i undersökningen att det fortfarande kan vara förknippat med hälsorisker att konsumera fisk, bär, grönsaker, svamp och dricksvatten från områdena.
Undersökningen gjordes bland annat genom att samköra Socialstyrelsens dödsregister och cancerregister, för att se om cancerformer som kan kopplas till tungmetaller är vanligare. Körningen omfattade 34 000 människor som bott/bor inom en två kilometers radie från glasbruk i Emmaboda eller Nybro kommun från 1970-talet fram till 2005.
Dessutom tog man blod- och urintester från 660 personer mellan åren 2014-2016 för att kunna se skillnader i metallhalter. Även om de som ätit mycket närproducerad mat uppvisade högre halter menar huvudförfattaren Ingela Helmfrid att man inte ska dra för höga växlar på det.
– Hur farligt det är vet vi inte än. Vi håller på att utreda hälsoeffekterna och se om det har lett till ökad sjuklighet, säger hon till TT.