23948sdkhjf

Altia samlar brännvinet i Sundsvall

Det nybyggda destilleriet invigs – här placerar man all akvavit- och brännvinsproduktion i samarbete med läkemedelsproducenten Unimedic.
I mitten av juni förra året meddelade Altia och läkemedelsföretaget Unimedic att man ingått ett avtal. Tillsammans beslutade man om en investering i både utrustning och produktionsanläggning i Matfors väster om Sundsvall, för att kunna producera akvavit och brännvin.

Nu står produktionsanläggningen klar – den 4 maj öppnar man det nybyggda destilleriet som blir centrum för en rad snapsklassiker. I och med öppningen samlar Altia all sin produktion av brännvin och akvavit, vilket bland annat innefattar Skåne akvavit, Hallands fläder och Bäska droppar.

Verksamheten ska innefatta alla delar av framställningen: krydd-destillation, kryddextraktion samt blandning och lagring. Namnet på destilleriet hämtas från flaggskeppsdrycken OP Anderson.


– Allting som har med smaken att göra kommer att ske på OP Anderson-destilleriet. Att samla allt på ett ställe är en stor fördel med avseende på försöksverksamheten: Här kan vi experimentera med nya smaker och satsa på kreativitet och innovation, säger Jonas Odland, kryddmästare hos Altia, i ett pressmeddelande.

Därefter ska destillatet skickas till Finland där det späds och tappas på flaska, skriver Sundsvalls tidning.

Efter flytten till Sundsvall innebär det att flera av dryckerna gjort en resa vad gäller produktionsorter. Innan Altia tog över produktionen skedde tillverkningen i Vin & Sprits fabriker: först i Stockholm, sedan i skånska Åhus.

I samband med flytten till Sundsvall följer dessutom ett större antal ekfat med. De har tidigare använts för lagring av konjak, oloroso-sherry och skotsk maltwhisky och är en av grundstenarna i smaken av de svenska akvaviterna.

Unimedic, som med sina cirka 70 anställda är specialiserade på bland annat flytande läkemedel, är de som kommer att stå för själva tillverkningen i Sundsvall.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109