Mer grönt på julbordet – men skinka ohotad favorit
Det framgår av Livsmedelsföretagens stora julbordsundersökning.
Julskinkan är fortfarande ohotad favorit på svenskarnas julbord, även om den sjunkit i popularitet stadigt de senaste åren. 27 procent anger julskinkan som favorit.
Tätt följd av skinkan kommer Janssons frestelse på andraplats. Även sill är populärt och köttbullen gör comeback och har ökat i popularitet sedan i fjol, enligt Livsmedelsföretagens stor julbordsundersökning. De enda vegetariska rätterna som tar sig in på topp tio är risgrynsgröt och grönkål, där bägge anges som favorit av 3 procent av de tillfrågade.
– Det pratas en del om köttkonsumtion just nu, men utifrån resultatet i undersökningen kan vi nog slå fast att det kommer dröja ett tag innan det vegetariska väger över på svenskarnas julbord. För många svenskar är det helt enkelt inte jul utan skinka, Janssons frestelse och köttbullar, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.
När det gäller mattrenden i stort så är det vegetariska alternativ som vinner mark i år – bland annat grönkål, som seglar upp som det hetaste livsmedlet när svenskarna får välja. Även kvarg, som kvalar in på andra plats och sojaproteinet oumph, på tredje plats, är populärt.