Två män döms för grov laxsmuggling
Friades i tingsrätten 2016 – nu döms två män som sålde flera ton Östersjölax till Frankrike för smuggling.
Bakgrunden till domen började i Karlskrona. De dömda männen var anställda av nu nedlagda Blekingefiskarnas centralförening, där man köpte viltfångad Östersjölax från fiskare i Blekinge för att sedan sälja den vidare till Frankrike under 2010-2012. Totalt omfattade försäljningen drygt 100 ton lax.
Enligt EU-lagstiftningen får man inte sälja vidare lax till andra EU-länder, om miljögifthalterna överstiger unionens fastställda nivåer. Sverige har inom landet ett undantag från reglerna, eftersom det också finns rekommendationer om att vi inte ska äta fet Östersjöfisk för ofta, alternativt för vissa grupper inte alls. Några sådana rekommendationer finns inte i till exempel Frankrike.
Den sålda laxen var inte analyserad, men eftersom Livsmedelsverkets analyser visat att cirka 80 procent av all Östersjölax har ett innehåll som överstiger EU:s gränsvärden för dioxid menar hovrätten att den stora mängden också förutsätter att fisken innehöll för höga halter.
I rätten sa männen att de inte visste att lax kan innehålla för höga halter dioxiner, något som hovrätten inte köpte då den kunskapen får anses vara välkänd inom fiskeribranschen, skriver P4 Blekinge .
Åklagaren Ingvar Wennersten yrkade till en början för fängelsestraff, något som brottet vanligtvis bestraffas med. Men eftersom rätten inte är oroliga över att männen ska fortsätta smuggla fisk fick de villkorlig dom och böter. Blekingefiskarnas centralförening döms samtidigt att betala en företagsbot på 600 000 kronor.