23948sdkhjf

Svenska forskare kan förlänga mjölkens livslängd

Matsvinnet är ett ämne i tiden. Årligen slängs nästan en tredjedel av all mat bort, inte minst av dessa är mjölk med sin korta hållbarhetstid. Nu har två KTH-forskare, Amin Kazemzadeh och Aman Russom kommit på en potentiell lösning för att minska problemet, det skriver Breakit.

Tillsammans har de uppfunnit ett särskilt membran som släpper igenom vätska åt ett håll men som samtidigt inte släpper igenom någon luft åt det andra hållet. För det är just kontakt med luft som, när förpackningen, öppnas oftast kraftigt minskar hållbarheten på mjölken.

Membranet är ursprungligen framtaget för att användas med medicinsk labbutrustning men forskarna insåg snart att det fanns andra användningsområden och därför arbetar de med att ta fram produkter för livsmedelsindustrin.

– Vi håller på att göra ett företag av det här. Tanken är att knoppa av och satsa på ett par produkter, säger Aman Russom till Breakit.

Just nu fungerar membranet endast med förpackningar där vätskan trycks ut som tuber men förhoppningen är att kunna utveckla produkten vidare. Exakt hur mycket längre hållbarheten blir kan inteAman Russom säga i nuläget.

– Men bara en vecka till i hållbarhet skulle göra en markant skillnad, säger han till Breakit.

Läs mer om: KTH
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078