Svensk Handel: "Förslaget missar målet"
Igår presenterades utredningen om otillbörliga affärsmetoder för regeringen och allmänheten. Förslaget på lagstiftning togs positivt emot av flera producentorganisationer som LRF, Livsmedelsföretagen och Kött och Charkföretagen. Men alla är inte lika glada över förslaget.
– Vi vill som alla andra ha en välfungerande och konkurrenskraftig livsmedelskedja, men det här förslaget missar totalt målet och bidrar inte till att förbättra villkoren för de mindre aktörerna, säger Stefan Kvarfordt, näringspolitisk expert på Svensk Handel till Food Supply.
Ett av de uttalade syftena med lagförslaget är att se till att skydda de mindre aktörerna på marknaden men enligt Svensk Handelt kommer förslaget snarare att fungera tvärtom. I förslaget har nämligen de så kallade omsättningskategorierna som fanns med i EU-direktivet tagits bort vilket enligt Stefan Kvarfordt skulle innebära att globala aktörer med miljardomsättningar skulle ges ett orimligt starkt skydd mot mindre svenska handlare.
– Direktivet har överimplementerats. Vi tycker inte att det är rimligt att skydda företag som Coca Cola och Nestlé mot den lilla lanthandeln. Förslaget skulle innebära en administrativ börda och risk för mindre aktörer vilket leder till att de också blir mindre benägna att ta in produkter från de stora aktörerna säger han.
Hur stort problem är det när de flesta handlare i Sverige är kopplade till de stora kedjorna?
– Det är sant att de flesta handlare köper in från stora aktörer som Dagab eller liknande så de täcks redan av lagstiftningen som det är. Det här förslaget kommer bara att innebära problem för de som inte är anslutna, det är en ovälkommen gest från utredarna, säger Stefan Kvarfordt och fortsätter:
– Både riksdagen och regeringen bör ta sig en funderare på om det här är ett proportionerligt förslag.
Lagförslaget kommer inom kort att åka ut på remiss.