Forskare: Algodling kan bli lönsam industri i Sverige
Det finns förutsättningar för att göra storskaliga odlingar av alger till en ny svensk industri. Dessutom en lönsam och klimatvänlig sådan. Det visar beräkningar som gjorts av svenska forskare, skriver KTH.
– I takt med att våra matvanor förändras som ett led i de hållbarhetsutmaningar som livsmedelsindustrin står inför kommer alger att ta plats i fler kök än det asiatiska. Dessutom har svenska alger potential att bli en exportprodukt, säger Linus Hasselström, forskare vid avdelningen vatten- och miljöteknik på KTH och en av personerna bakom studien.
Enligt KTH:s beräkningar skulle kostnaderna för en odling om två hektar bli cirka åtta miljoner kronor över tio år, medan intäkterna under samma period uppskattas till cirka 19 miljoner kronor. Forskarna har i studien granskas odlingen av sockertång (Saccharina latissima), en brunalg som redan finns naturligt längs med svenska västkusten.
Förutom att tången kan odlas, skördas och torkas för att säljas som mat i Sverige eller utomlands så visar studien att upp till 60 procent av det av människan orsakade fosforinflödet till havsbassängerna på västkusten skulle kunna fångas upp av algodlingar.
– Nu behöver vi lära oss mer om produktionsprocesserna. Det är en utmaning att med effektiv logistik hantera 20-30 ton alger som ska skördas och torkas på kort tid, säger forskaren Jean-Baptiste Thomas, även han anställd på avdelningen vatten- och miljöteknik på KTH och medverkande i forskningsarbetet.
I andra delar av världen har algodling redan växt till en mångmiljardindustri. Odling av vattenväxter har i snitt ökat med 8 procent per år från 1990 till 2016, enligt data från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO. I dag domineras industrin av länder som Kina och Indonesien där torkade alger bland annan användas i mat som sushi och misosoppa, och som smaksättare i många andra maträtter.
Arbetet har utförts av en forskargrupp från KTH, Lunds Universitet och Göteborgs Universitet. Resultaten har precis publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports