23948sdkhjf

Klart att gårdsförsäljning av alkohol ska utredas

Den omdiskuterade gårdsförsäljningen av alkholhaltiga drycker ska nu utredas. Regeringen har gett utredaren Elisabeth Nilsson i uppdrag att ta reda på om det går att införa gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker och samtidigt behålla Systembolagets monopol.

Föreningen Sveriges Producenter av Alkoholdrycker, SPA, välkomnar regeringens beslut medan kritiker, som IOGT-NTO, hävdar att gårdsförsäljning skulle öppna porten för privat alkoholförsäljning i Sverige. 

– Dryckestillverkning har under de senaste åren varit ett av de snabbast växande segmenten inom livsmedelsbranschen. Om branschen ges möjlighet att fortsätta utvecklas, bland annat genom gårdsförsäljning förutsatt att Systembolagets monopol säkras, kommer det att bidra till en levande landsbygd, skapa flera arbetstillfällen och stärka Sverige som besöksnation, säger Thomas Larsson, grundare av High Coast Destillery och styrelseledamot i föreningen Sveriges Alkoholproducenter, SPA.

Även LRF välkomnar utredningen:

– Det är hög tid att Sverige ger en ärlig chans till produktutveckling för dryckestillverkning på landsbygden. Efterfrågan på hantverksmässigt och närproducerade drycker ökar starkt bland konsumenterna. Att tillåta gårdsförsäljning av vin och öl skulle gynna producenterna och hela Sverige, kommenterar LRF:s vd Anna Karin Hatt.

En central del av utredningen, som regeringen beställt, är att göra en EU-rättslig analys. Vidare ska utredningen bedöma om det finns behov av att begränsa gårdsförsäljning till att exempelvis enbart tillåtas på landsbygd, enbart för svenska alkoholproducenter eller för småproducenters hantverksmässiga produktion. Utredaren ska också analysera vilka eventuella konsekvenser för folkhälsan som ett införande skulle innebära.

Elisabeth Nilsson, före detta landshövding i Östergötland, ska vara klar med sin utredning senast den 7 december 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.105