Stärkelseföretaget tvingas använda matpotatis
Skörden av stärkelsepotatis ser ut att bli 10 procent lägre än förra året och det i kombination med leveransproblem och ökad efterfrågan gör att stärkelsefabriken i Lyckeby nu överväger att använda sig av matpotatis, det skriver tidningen ATL.
– Volymen är lite av en besvikelse för oss, säger Henrik Berggren, vd på Lyckeby Starch till tidningen.
Den lägre skörden beror främst på den värme som rådde i juni. Samtidigt har efterfrågan på alla former av stärkelse ökat under året. Samtidigt är årets skörd något försenad då svenska odlar väntar in i det sista på att potatisen ska växa till sig vilket innebär problem för fabriken som då inte får råvara i tid.
Nu funderar Lyckeby Starch på att köpa in nedklassad matpotatis som har en stärkelsehalt på 10-15 istället för stärkelsepotatisens 20 procent.
– Vi är intresserade av att köpa in överskottspotatis i höst för att kompensera skördebortfallet. Det är på marginalen men jag tror inte heller att det finns så mycket på marknaden eftersom det är dåligt med matpotatis också, säger Stina Nilsson, medlemschef på Lyckeby Starch till ATL.