23948sdkhjf

Var tredje matkasse slängs – höginkomstländerna toppar statistiken

Ungefär en tredjedel av all mat som produceras i världen går till spillo, visar en kartläggning som Fria Tidningen har gjort.
Matsvinnet belastar såväl samhällsekonomin som klimatet och är ett problem främst i höginkomstländerna. Totalt rör det sig om ungefär 1,3 miljarder ton per år, enligt en rapport från SIK - Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB.

I västvärlden slängs betydligt mer mat än i världens fattigaste länder. En annan skillnad är att matsvinnet i de fattigare länderna beror på dåliga förutsättningar för transport och förvaring, medan svinnet i de rika länderna sker främst I konsumentledet.

Jenny Gustavsson, en av författarna bakom rapporten, tror att det kan bero på att vi helt enkelt har råd.

–Vi har större ekonomiska marginaler. En annan förklaring kan vara att vi befinner oss längre och längre från livsmedelsproduktionen, säger Jenny till Fria Tidningen.

Svinnet motsvarar utsläppen från 700 000 bilar – årligen
Det årliga matsvinnet enbart från svenska hushåll motsvarar miljöbelastningen från 700 000 bilar. Dessutom leder produktionen av grödorna i många fall till övergödning och utsläpp av bekämpningsmedel. Matsvinnet är också ett problem för jordens vattenförsörjning då produktionen av vissa livsmedel, som till exempel ris och kött, är enormt vattenkrävande.

Matsvinnet inom EU ska halveras
År 2014 har utsetts till det ”Europeiska året mot livsmedelsslöseri” och tidigare i år antog EU-parlamentet en resolution som går ut på att halvera matsvinnet inom EU fram till år 2025.

Även i Sverige har flera organisationer och företag börjat få upp ögonen för matsvinnet. 2010 bildades Samverkansgruppen för minskat matavfall där representanter från ett stort antal olika myndigheter som Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Livsmedelsverket ingår. Målsättningen är att minska matavfallet med 20 procent mellan 2010 och 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063