Lindvalls Chark tilldelas branschpriset Årets Lyft 2012
En ny mekanisk medarbetare med en enda uppgift – att avlasta personalens ryggar i korvproduktionen. Det var för denna godhjärtade investering som välrenommerade Lindvalls Chark tilldelades utmärkelsen Årets Lyft under Chark-SM i Göteborg.
– Tidernas första Årets Lyft går till Lindvalls Chark som på ett föredömligt sätt identifierat och åtgärdat ett fysiskt påfrestande moment för personalstyrkan. Ett inspirerande best-practice-exempel som definitivt bör uppmärksammas, säger Johan Bergman, VD på Nimo-KG.
Att hänga upp färsk korv för rökning har tidigare varit en återkommande utmaning i fabriken på Lindvalls Chark. Uppgiften krävde tunga ryggböj då produkterna först fick lyftas från transportvagnar eller produktionslinjen, därefter placeras ut på hjulförsedda rökställningar och slutligen rullas in i rökanläggningen. Men, med företagets nya robotlinje sköts nu dessa lyft helt automatiskt.
Idén till utmärkelsen Årets Lyft, som instiftats av teknikleverantören Nimo-KG, föddes ur insikten att övriga priser enbart handlar om produkter – medan inget uppmärksammar vägen dit: Själva tillverkningsprocessen.
– Som konsument kan man ofta läsa om tveksamma metoder ”bakom kulisserna” i livsmedelsbranschen, med senaste tidens felaktiga datummärkningar som färskt exempel. Med Årets Lyft vill vi påminna om att detta rör sig om enstaka isolerade fall och att Sveriges livsmedelsproduktion i stort ligger i framkant gällande hygien, säkerhet och ergonomi, säger Johan Bergman.