23948sdkhjf

Snabb provtagning av köttprodukter

Livsmedelsverket startar nu provtagning av köttprodukter som finns ute i butik för att undersöka om de innehåller hästkött. I undersökningen ingår olika slags produkter och märken
De senaste dagarnas skriverier om köttfusket sedan man upptäckt hästkött i en nötköttslasagne har lett till att Livsmedelsverket ska inleda köttkontroller på en rad olika produkter och märken. Arbetet görs i samarbete med flera kommuner.

– Livsmedelsverket ser mycket allvarligt på att konsumenterna blir lurade. Därför skaffar vi oss nu en snabb bild av hur det ser runtom i landet när det gäller innehållet i färdigmat, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Resultaten från provtagningen beräknas vara klara i slutet av mars.

Långsiktigt arbete för bättre kontroll
Livsmedelverket sätter också igång ett långsiktigt arbete för att öka kontrollmyndigheternas förmåga att upptäcka och åtgärda matfusk av olika slag.

Livsmedelsverket har under dagen träffat företrädare för livsmedelsbranschen för att få en uppfattning om vad företagen vet om problemet med hästkött och vad de tänker göra för att kartlägga omfattningen och säkerställa att något liknande inte händer igen.

– Det var ett bra och konstruktivt möte. Branschen uttrycker att de tar problemet på allvar. Livsmedelsverket förväntar sig att branschen tar sitt ansvar för att sånt här ska undvikas i famtiden, säger Inger Andersson

Avvaktar med polisanmälan
När det gäller frågan om en eventuell polisanmälan så har inte själva anmälan högsta prioritet just nu för Livsmedelsverket. Först måste omfattningen av fusket undersökas för att reda ut vilka produkter och vilka företag det kan handla om. Det är inte säkert att det bara gäller lasagne, det kan gälla flera märken och det kan vara fler företag än Findus som sålt felaktigt märkta produkter. Det är också oklart var i kedjan själva brottet har skett.

– Först när vi har hela bilden kan vi besluta om vi ska gå vidare med en åtalsanmälan, säger Inger Andersso
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078