23948sdkhjf

Ökad köttkonsumtion

Vår köttkonsumtion har ökat med 40 procent sedan 1990-talet på grund av flera orsaker, dock minskar köttet från de svenska gårdarna
Det finns många orsaker till att vi äter mer kött nu än tidigare. I ett längre perspektiv är EU-inträdet, sänkt matmoms, ökade inkomster, nya dieter och produkter samt influenser från andra länder faktorer som har påverkat utvecklingen. Från 1990 till 2012 har den svenska köttkonsumtionen ökat med drygt 40 procent, visar en ny rapport från Jordbruksverket.

Högsta noteringen
Den totala åtgången av kött i Sverige ökade 2011 till den högsta nivån någonsin, 87 kilo per person och år. Prognoser visar att köttkonsumtionen går tillbaka igen 2012 till cirka 85 kilo. Den totala åtgången är mätt i slaktkroppsvikt. Det konsumenterna sedan faktiskt äter är ungefär 50-55 kilo per person och år.

Kött från svenska gårdar minskar stadigt
Det svenska köttets andel av konsumtionen har minskat stadigt sedan 1995. Det är importen av kött som har ökat, svensk produktion har haft svårt att hävda sig mot konkurrensen från utlandet, särskilt i livsmedelsindustrin, offentlig verksamhet och restauranger.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094