23948sdkhjf

Livsmedelsverket drar igång kontroller

Livsmedelsverket drar nu igång provtagningen av köttprodukter. Syftet är att snabbt kartlägga hur omfattande fusket med häst- och griskött är i produkter på den svenska marknaden.
Livsmedelsverkets kartläggning är en del av den omfattande provtagning som nu sker i hela Europa efter upptäckten av hästköttsfusket. Kartläggningen gäller produkter med en köttråvara som enligt ingrediensförteckningen huvudsakligen består av nötkött.

- Konsumenterna måste kunna lita på märkningen. Vi vill så snabbt som möjligt få en bild av hur omfattande fusket med häst- och griskött är i produkter på den svenska marknaden. Provtagningen görs i samtliga stora butikskedjor och av så många märken som möjligt, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverkett i ett pressmeddelande.

Provtagningen görs på ätfärdiga maträtter eller halvfabrikat exempelvis köttfärssås, ravioli, lasagne, kebab, hamburgare och köttbullar. Sammanlagt 100 prov samlas in av kommunerna Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Eskilstuna och analyseras på Livsmedelsverket. De flesta proverna tas i dagligvaruhandeln och i de största butikerna men några prover ska även tas i grossistledet för storshushåll. En kommun har i uppgift att provta barnmat.

Försäkran inför framtiden
Livsmedelsverket ska också, utöver det som redan görs i dag inom det nationella kontrollprogrammet, analysera 30 prover av hästkött för att leta efter läkemedelsrester.

Proverna ska skickas in senast 1 mars och allt beräknas vara klart 5 april. Livsmedelsverket rapporterar resultaten till EU-kommissionen.

För att minska risken för liknande fusk i framtiden planerar Livsmedelsverket flera andra åtgärder under 2013, bland annat förlängs ett projekt tillsammans med kommunerna där man kontrollerar om varans märkning stämmer överens med innehållet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094