Svenskodlad sötpotatis kan bli nästa grej
På bara några år har försäljningen av sötpotatis ökat kraftigt. I princip är all sötpotatis som säljs importerad från Egypten och USA.
Det finns flera varianter av roten än den orangea som vi oftast stöter på i den svenska dagligvaruhandeln. Det vill Nelida Leiva Eriksson, forskare i bioteknik vid LTH, Lunds universitet och Dennis Eriksson, forskare i växtförädling vid Sveriges Lantbruksuniversitet, ändra på.
Enligt dem kan roten bli en vanlig gröda i Sverige och nu vill de utveckla sorter anpassat för svenskt klimat. Något som både miljö, ekonomi, och livsmedelsberedskap skulle tjäna på.
Nu efterlyser de testodlare till i sommar.
– Det finns ett fåtal entusiaster i södra Sverige som odlar den, men avkastningen är inte lika hög på våra breddgrader som på andra håll i världen, säger Nelida Leiva Eriksson.
Med en kombination av traditionell växtförädling och modern genteknik, till exempel med gensaxen CRISPR/Cas, vill de korta processen till bara några enstaka år för att anpassa den till vårt klimat.
Förutom själva potatisen kan även bladen ätas, och passar till det asitiska köket.