23948sdkhjf

AAK avyttrar – satsar på ny anläggning i Sverige

AAK säljer foodservice-anläggning i USA. I stället planerar de för en ny anläggning i Sverige och modernisering av produktionen i Storbritannien för 400 miljoner kronor.

Den växtbaserade specialingrediensproducenten AAK säljer anläggningen i Hillside i delstaten New Jersey, USA till Stratas Foods. Transaktionen förväntas vara slutförd före årets slut, om avslutsvillkoren uppfylls, och uppgår till 600 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

I stället ska bolaget satsa 400 miljoner kronor på Europa under en tvåårsperiod.

– I linje med vår strategi optimerar vi vår Foodservice-verksamhet genom att fokusera på Europa, där vi ser kritisk massa och tillväxtpotential. Som en del av denna förändring kommer vi att avyttra Hillside-fabriken samtidigt som vi stärker vår europeiska närvaro genom att investera i en ny facilitet i Sverige för att ersätta den befintliga anläggningen i Dalby. Därtill förbättrar och moderniserar vi vår Hastings foodservice-anläggning i Storbritannien. Dessa strategiska investeringar kommer att förbättra den operativa effektiviteten och positionera AAK för framtida tillväxt inom foodservice-sektorn, kommenterar Johan Westman, koncernchef och vd för AAK

Samtidigt presenterar bolaget sin rapport för tredje kvartalet, som visar på lägre omsättning men ett bättre rörelseresultatet än väntat.

Omsättningen sjönk 3,9 procent till 11 171 miljoner kronor (11 619). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 11 559.

Rörelseresultatet blev 1 256 miljoner kronor (1 143), väntat rörelseresultat var 1 200. Rörelsemarginalen var 11,2 procent (9,8).

Resultatet efter skatt blev 871 miljoner kronor (807).

Resultat per aktie uppgick till 3,35 kronor (3,10).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 515 miljoner kronor (1 214).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063