23948sdkhjf

Jäst har avgörande betydelse för totalförsvaret

Jäst är en viktig del i livsmedelsförsörjningen konstaterar MSB. Därför bedömer myndigheten att Jästfabriken i Sollentuna är av avgörande betydelse för Sveriges totalförsvar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) föreslår att området där en jästproduktionsanläggning i Rotebro ligger ska bli riksintresse för Sveriges totalförsvar, enligt miljöbalken.

– MSB gör bedömningen att anläggningen är av avgörande betydelse för Sveriges livsmedelsförsörjning och på så vis har betydelse för vårt civila försvar, säger Annika Elmgart, avdelningschef på MSB, i ett pressmeddelande.

Bedömningen har gjorts i samverkan med den sektorsansvariga myndigheten Livsmedelsverket, som också anser att verksamheten är nödvändig för totalförsvaret.

– Om importen av mat till Sverige skulle minska eller strypas i händelse av kris eller krig, kommer spannmål att stå för stor del av vår livsmedelsförsörjning. För vi ska kunna använda spannmålet till fullo behövs jäst. Därför är det bra att MSB nu föreslår att området där anläggningen ligger i Rotebro blir ett riksintresse, säger Mats Johansson, enhetschef för Livsmedelsverkets enhet för livsmedelsförsörjning.

Förslaget, som tagits fram i samverkan med beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten, är nu på remiss fram till 17 januari 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063